به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از سرويس پژوهشي ايسنا دکتر تقيزاده، دانشيار تغذيه دام دانشگاه تبريز که با اين طرح موفق به کسب رتبه برتر دهمين جشنواره ملي ايدههاي برتر شده است، درباره اين طرح گفت: در اين تحقيقات براي اولين بار در کشور، داروي بيوتکنولوژي حاصل از شير به صورت قرص توليد شده است. در ابتداي پروسه، شير غني سازي مورد نياز تهيه و پس از توليد نيز با استفاده از فناوري بيوتکنولوژي ميکروبي ميزان ترکيبات مورد نظر با مقدار مطلوب توليد و با استفاده از اکسيپاينهاي مناسب از قبيل پايدارکننده و آنتي اکسيدان و فيلر فرمولاسيون هاي مناسبي از CLA قرص مورد نظرتوليد شد.
وي گفت: طي مطالعات فراواني که در کشورهاي توسعه يافته صورت گرفته، مشخص شده است که CLA شير داراي بارزترين ترکيبات در حفظ سلامتي انسان بوده و دو ايزومر آن داراي فعاليت بيولوژيکي بالا و عبارت ازTrans-11 ,Cis-9 و Trans-10 , Cis-12 هستند. هرکدام از اين ايزومرها داراي نقش بيولوژيکي جداگانه اي هستند که گزارش ها پيشنهاد ميکنند که CLA با مکانيسم آنتي اکسيدان در جلوگيري از سنتز نوکلئوتيدها و کاهش تکثير سلولي ناهنجاري هاي بدخيم و سرطان موثر است.
تقي زاده با اشاره به اين که امروزه در کشورمان اين نوع بيماري ها در بين مردم شيوع زيادي دارند و به نظر ميرسد غنيسازي شير با اين ماده که در سبد غذايي مردم نيز بيشتر مصرف ميشود، ميتواند در کنترل اين نوع بيماريها نقش بسيار مهمي داشته باشد، افزود: پيشرفتهاي به دست آمده در زمينه تغذيه، علوم دامي، صنايع غذايي، زيست فناوري و داروسازي طي دهههاي اخير اين امکان را براي ما فراهم آورده که موادي توليد کنيم که تمام اقشار مصرف کنندگان بدون هيچ دغدغه اي قادر به مصرف آنها باشند.
به گفته وي، امروزه، يکي از موضوعات جالب توجه در زمينه مطالعات علوم دامي چگونگي بهبود انديس سلامت (نسبت اسيدهاي چرب غير اشباع به اسيد چرب اشباع) و افزايش اسيدهاي چرب مفيد شير با استفاده از راهکارهاي تغذيهيي و انتخاب گونه ها و نژادهاي برتر است و در توليد اين محصول از فناوري هاي موجود در صنايع مختلفي از جمله فناوري تغذيه، فناوري صنايع لبني، فناوري ميکروبي، فناوري دارويي، فناوري زيستي و فناوري نانودارو استفاده شده است و اينک، ما موقعيت بهتري در زمينه توليد غذاهاي جديدتر و سالم تر با هدف کاهش خطر بيماريهاي مزمن و عفوني داريم.
وي تصريح کرد: هدف از تغذيه در کشورهاي توسعه يافته، تنها، زنده ماندن، رفع گرسنگي و تامين مواد مغذي نيست، به طوري که ارتقاي سطح سلامت، کمک به کاهش خطر بيماريهاي قلبي-عروقي، برخي سرطان ها، چاقي و... در راس برنامه ريزيهاي مربوط به توليد و فراوري مواد غذايي قرار گرفته است.
وي در ادامه با بيان اينکه به غذاهايي که با اهداف ياد شده طرح ريزي مي شوند، غذاهاي فراسودمند يا ويژه ساخت گفته ميشود، ياد آور شد: مطالعات نشان مي دهد برخي از بيماريهاي مزمن و عفوني ريشه غذايي داشته و ممکن است از طريق استفاده از غذاها يا اجزايي غذايي مناسب به نحو قابل توجهي بهبود يابند و لذا ايجاد ترکيبات بسيار موثر در سلامتي و تغليظ و جداسازي اين ترکيبات نقش بسيار ويژه اي در تامين سلامتي و حفظ امنيت غذايي جامعه دارد.
دکتر اکبر تقي زاده ، دانشيار تغذيه دام دانشگاه تبريز داراي تحقيقاتي از جمله ارائه 70 مقاله ISI و علمي- پژوهشي، انجام 17 طرح پژوهشي، ارائه 60 مقاله در کنفرانس هاي ملي و بين المللي، تاليف سه کتاب فارسي در زمينه تغذيه دام، يک کتاب با عنوان Advances in Animal Nutrition در کشور هندوستان، دو فصل کتاب منتشر شده در کشور امريکا و يک عنوان ترجمه کتاب در زمينه تغذيه دام است.
تحقيق اثر دوغ پروبيوتيک در بيماران ديابتي و ورزشکاران دانشگاه تربيت معلم آذربايجان و رسيدن به تکنيک کنترل ديابت و التهاب با استفاده از محصول ارائه شده، کسب عناوين برتر در جشنواره ايده هاي برتر استان و دانشگاههاي پيام نور استان و دريافت لوح از معاونت فناوري و نوآوري معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و استاندار آذربايجان شرقي از ديگر موفقيتهاي اين استاد دانشگاه تبريز بوده است.
دهمين جشنواره ملي ايده هاي برتر 23 آذرماه به ميزباني پارک علم و فناوري يزد با حمايت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، معاونت توسعه منابع انساني رياست جمهوري و کميسيون ملي يونسکو برگزار شد.